Poglavlje 15 · 15.32
Ne vidite svoje promjene kada preuzmete datoteku ili je otvorite na računalu
Dokument ste uredili u pregledniku. Preuzimate ga kako biste ga poslali e poštom, ili ga otvarate putem sinkronizacije na svom računalu, i vidite staru verziju. Gdje su Vaše promjene?
Kako to funkcionira
Euro-Office odmah sprema Vaše promjene, ali najprije na poslužitelju dokumenata. Datoteka u Vašem WebOké Nextcloud ažurira se tek kada svi zatvore dokument. Nakon toga potrebno je još malo vremena, obično deset do trideset sekundi. Na taj način više osoba može istovremeno raditi bez stalnog ponovnog spremanja datoteke.
Kako doći do najnovije verzije
- Zatvorite dokument pomoću križića u gornjem desnom kutu (pogledajte Zatvaranje dokumenta i povratak na Vaše datoteke). Zamolite kolege koji također imaju otvoren dokument da ga zatvore.
- Pričekajte pola minute.
- Osvježite stranicu s Vašim datotekama i ponovno preuzmite datoteku. Sinkronizacija na Vašem računalu zatim će sama dohvatiti novu verziju.
Žuri Vam se?
Treba li najnovija verzija odmah biti poslana, dok je dokument još uvijek otvoren? U uređivaču odaberite File (Datoteka), Download as (Preuzmi kao). Ta datoteka uvijek sadrži Vaše posljednje promjene, čak i ako drugi još uvijek rade na njoj.
Zamke
- Ako dokument ostavite otvorenim cijeli dan u kartici, datoteka u Nextcloud se taj dan neće ažurirati. Zatvorite dokumente kada završite.
- Nemojte istovremeno uređivati datoteku u pregledniku i u Word ili LibreOffice na svom računalu putem sinkronizacije. U tom slučaju dobit ćete dvije verzije ili obavijest da je datoteka promijenjena.
- Vidite li obavijest "Verzija datoteke je promijenjena"? To znači da je datoteka promijenjena izvan uređivača. Kliknite na OK, stranica će učitati najnoviju verziju.
